back to top
Ana SayfaRehberPC Toplama Rehberi! Gaming PC İçin Neler Gerekir?

BENZER YAZILAR

PC Toplama Rehberi! Gaming PC İçin Neler Gerekir?

Merhaba sayın oyuncular! Sizlerde oyun dünyasını yakından takip ediyor ve yüksek çözünürlüklerde akıcı oyun deneyimi yaşamak ve maksimum performans sergilemek istiyorsanız bu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz! İyi bir oyun bilgisayarı nasıl olur ve PC toplama nasıl olur hepsini ele alalım.

PC Toplama İçin Gerekenler

1. CPU

İyi bir oyun bilgisayarna sahip olmak için sisteminizin temelini sağlam oluşturmalısınız. Bu noktada devreye bilgisayarın en önemli parçası olan işlemci giriyor. İşlemci seçerken; çekirdek sayısı, hız, ön bellek, iş parçacığı sayısı, işlemci grafiği ve işlemci frekanslarını, bütçeniz ve performans almak istediğiniz alana göre karşılaştırmanız gerekir. Günümüz de 4/6/8 çekirdekli işlemciler sahip ancak gelişen teknoloji ile birlikte oyun yapımcıları tek çekirdekli işlemciler yerine çekirdek sayısı fazla olan işlemcileri tavsiye etmekte.

CPU, PC Toplama için neden önemlidir?

Çekirdek sayısı fazla işlemciler; yüksek multimedya ve render gibi düzenleme işlemler için üst düzey performanslar gösteriyor. Intel “K” serisi işlemciler, hız aşırtma ile birlikte yüksek verimlilik sunması nedeniyle oyuncular için iyi bir alternatif oluyor. Ancak son yıllarda AMD‘nin işlemci alanında geliştirdiği yeni teknoloji ve mimarileri ile hem tekli çekirdek hem çift çekirdekli işlemlerde Intel‘in tahtını elinden aldı diyebiliriz. AMD işlemciler de hız aşırtma için herhangi kilit bulunmazken, Intel tarafında ise “K” harfi olmayan işlemciler hız aşırtma için uygun olmadığını gösterir. Hız aşırtma yapacak kullanıcılar mutlaka sıvı soğutma kullanmaları gerekir.

2. Anakart (Motherboard)

“Bilgisayarınızın beyni” olarak tabir edebileceğimiz anakartlar, işlemciler için en önemli donanımlardan biridir. Diyelim ki eliniz de yüksek performanslı bir işlemci var, ancak aldığınız anakart düşük performanslı bir anakart ise, çalıştırdığınız yüksek performanslı işlemcinizin bir önemi kalmayacaktır.

Önerilen İçerik: Anakart Nedir? Tüm Detaylarıyla Anakart

Oyun bilgisayarı toplama söz konusu olduğunda yüksek verim elde edebilmek için donanımların birbirleri ile uyumu olmasına dikkat etmelisiniz. Bilgisayar sisteminin bel kemiğini oluşturan anakart modellerini seçerken hangi işlemci markasını desteklediğini öğrenmelisiniz. Kaliteli performans için FSB hızı, SATA desteği, bellek mimarisi ve USB çıkışları gibi detaylara dikkat etmelisiniz.

3. Bellek (RAM)

İyi bir toplama oyuncu bilgisayarı elde ederek oyun dünyanızda kontrolü ele almak konusunda kritik noktalardan biri RAM seçimi. Bilgisayarın performansı üzerinde belirleyici olan RAM bellekler, geçici verileri depolamaya yarıyor.

RAM Seçimi Nasıl Olmalı

RAM konusunda da donanımların birbiriyle uyumunun önemi ortaya çıkıyor. Öyle ki 2.400 MHz destekleyen bir anakartta, 300 MHz bellek kullanarak anakarttan yeterli performansı almak mümkün değildir. RAM’in DDR3 veya DDR4 destekli olmasına da anakart karar verecektir. Sistem gereksinimleri yüksek bir oyun için 2 adet 8 GB RAM (mümkünse 3000MHz’ yakın bellek hızına sahip) almayı tercih etmelisiniz.

4. Ekran Kartı (GPU)

Sahip olduğunuz oyun bilgisayarı ile rekabet dolu oyunlarda avantaj elde etmek için ekran kartını doğru seçmelisiniz. Bilgisayarınızın işlemcisi ile monitörü arasında iletişim kuran cihaz olarak tanımlayabileceğimiz ekran kartı, bilgisayarın video işleme performansı açısından önem taşıyor.

PC toplarken GPU'nun Önemi

Oyun bilgisayarı için orta ve üst seviye ekran kartı seçmek yerinde olur. Ancak, sahip olduğunuz grafik kartınız, işlemcinizden daha güçlü ise eğer ne yazık ki verim elde edemeyebilirsiniz. İşlemciniz de darboğaz olmaması adına çok daha güçlü bir grafik kartı almanız bir işe yaramayacaktır. Güçlü bir grafik kartı aldığınızda; grafik kartının herhangi bir yüksek çözünürlüğe ait oyunda işlediği görüntüleri işlemciye aktarırken işlemci bu koordinasyonlara yetişemez ve verim elde edemez dolaysıyla darboğaz yaşarsınız.

5. Güç Kaynağı (PSU)

Elektrik kesintileri sırasında bilgisayara zarar gelmemesi için gaming bilgisayar toplama sırasında tüm donanımın güç tüketimine göre güç kaynağı seçimi yapmalısınız. Güç kaynağı seçimi yaparken, Üzerinde 80+ etiketi olan bir güç kaynağı seçimi yapmanızı tavsiye ederim.

PSU Nasıl Olmalı

6. HDD (Sabit Disk)

HDD olarak da adlandırılan harddisk; manyetik kayıt ortamı olup büyük kapasitelerdeki verileri uzun süreler saklayabiliyor. Çoğunlukla, bilgisayar kasasına sabitlenmiş olarak tüketicilere sunulan HDD’leri bütçenize göre 1 veya 2 TB tercih edebilirsiniz. Toplama bir PC için, sabit disk seçiminde işletim sisteminizi SSD üzerine kurmanız bilgisayarınızı çok daha hızlandıracaktır. Bütçeniz uyuyorsa, HDD yerine tamamen SSD odaklı bir oyun bilgisayarı toplamanız tavsiye edilir.

Son Söz: Oyun Bilgisayarı Nasıl Olmalı?

İyi oyun bilgisayarı modeli donanım ve kullanım kolaylığı açısından kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayabilmeli. En yüksek aksiyon gerektiren oyunları başarılı biçimde oynamak çok çekirdekli işlemciler, geniş ram hafızaları ve yüksek kapasiteye sahip grafik kartlarını içeren oyuncu bilgisayarları ile mümkün olabiliyor.

Yüksek grafik özelliği isteyen oyunları yüksek performansla oynayabilmeniz için tasarlayacağınız toplama masaüstü oyun bilgisayar şu özelliklere sahip olmalı:

  1. Her geçen gün farklı oyunlar oyun tutkunlarına sunuluyor. Yeni nesil oyunları oynamanız için 8GB’lık RAM artık yeterli olmayacaktır. Toplayacağınız bilgisayarın RAM kapasitesi en az 16GB olmalı.
  2. Yeni nesil oyunları oynayabilmek için en az ekran kartınız en az 6GB’lık çift fan soğutmalı özellikte olmalı.
  3. Xbox oyun konsolları, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer bilgisayarlarla etkileşim içinde oynayabilmek açısından Microsoft’un en son işletim sistemi olan Windows 10’u kullanabilirsiniz.
  4. Kusursuz oyun deneyimi için 24-27 inç arasında sıralanan masaüstü bilgisayar monitörlerini tercih etmelisiniz. Bu monitörler yüksek Hz yenileme hızı, IPS panel, 1 ms’ye kadar gecikme süresi ve hızı ve güncel bağlantı destekleri ile öne çıkıyor. 144 Hz ve 1ms özelliklerine sahip bir monitör daha akıcı bir oyun deneyimi yaşatacaktır. Panel seçimi kullanıcının göz zevkine kalmış bir durumdur. IPS, TN, VA paneller mevcut olup karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
  5. Çözünürlüğün oyun performansındaki etkisi yadsınamaz. 1920 x 1080 çözünürlük ile kusursuz oyun deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
ReCAPTCHA kullanıcı puanı başarısız oldu. Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

YENİ İÇERİKLER